Το Ταμείο

Γενικό Συμβούλιο

Πρόεδρος
Ο κος Γεώργιος Μιχελής διορίστηκε Πρόεδρος του Γενικού Συμβουλίου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) το Μάιο του 2015.

Ο κος Μιχελής διαθέτει πολυετή εμπειρία στον τραπεζικό κλάδο έχοντας εργαστεί σε υψηλόβαθμες θέσεις σε διάφορους οργανισμούς. Από το 2004 έως το 2007 διετέλεσε Διευθύνων Σύμβουλος στην Bancpost, θυγατρικής της Eurobank στη Ρουμανία. Από το 1984 έως το 1990 κατείχε υψηλόβαθμες θέσεις στην Εμπορική Τράπεζα, ενώ διετέλεσε Γενικός Διευθυντής από το 1989 έως το 1990 και Γενικός Διευθυντής & Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου από το 1996 έως το 2004 στην εν λόγω τράπεζα. Από το 1990 έως το 1995 διετέλεσε Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος και Chief Operating Officer στην Εγνατία Τράπεζα, της οποίας υπήρξε και ιδρυτικό μέλος.

Έχει διατελέσει Διοικητικός Διευθυντής στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο και ήταν μέλος σε διοικητικά συμβούλια και εκτελεστικές επιτροπές πολλών χρηματοπιστωτικών και θεσμικών οργανισμών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, όπως στην Εμπορική Τράπεζα της Ελλάδας στη Γερμανία και στην Κύπρο, στο Χρηματιστήριο Αθηνών Α.Ε, και στην Ελληνική Ένωση Τραπεζών και στη Visa International. Επίσης, ήταν Δήμαρχος Σκοπέλου από το 2011 έως το 2014.

Είναι κάτοχος Μ.Α. στα οικονομικά από το Boston College, Chestnut Hill των Η.Π.Α. και Διδακτορικού (Ph.D.) στα Οικονομικά από το Πανεπιστήμιο Northeastern της Βοστώνης των Η.Π.Α.

Από το 1978 έως το 1984 ο κος Μιχελής δίδασκε οικονομικά σε πανεπιστήμια της Αμερικής ενώ έχει και πλούσιο συγγραφικό έργο στο χρηματοοικονομικό τομέα, με τελευταίες δημοσιεύσεις στο Δελτίο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών με τίτλο «Ο ρόλος της τεχνολογίας στον τραπεζικό κλάδο την επόμενη δεκαετία» και στο European Journal of Operational Research με τίτλο «Η μέτρηση της ικανοποίησης του πελάτη στις ιδιωτικές τράπεζες.»
Μη Εκτελεστικό Μέλος
Ο κος Steven Franck είναι Διευθύνων Σύμβουλος στην Tetrad Capital Partners, εταιρεία παροχής χρηματοοικονομικών συμβουλευτικών υπηρεσιών και διαχείρισης επενδύσεων και διαθέτει πολυετή εμπειρία στους τομείς των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, της τεχνολογίας, των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και τηλεπικοινωνιών, της αεροπορίας, του πετρελαίου & φυσικού αερίου, καθώς και της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Ο κος Franck διαθέτει πάνω από 17 χρόνια εμπειρίας στον τομέα της επενδυτικής τραπεζικής και των κεφαλαιαγορών στην αποτίμηση επιχειρήσεων, στις επενδύσεις και στην άντληση κεφαλαίων. Από το 2009, όταν εντάχθηκε στο δυναμικό της Alvarez & Marsal, εργάστηκε εκτενώς σε θέματα αναδιάρθρωσης τραπεζών στην Ευρώπη. Συγκεκριμένα ηγήθηκε της ομάδας διαπραγμάτευσης παραγώγων της Lehman Brothers, της εμπορικής αναδιάρθρωσης της αγοράς ακινήτων της Κεντρικής & Ανατολικής Ευρώπης για την Αυστριακή τράπεζα Hypo Alpe Adria Bank και τέλος εργάστηκε στενά με τον Ειδικό Διαχειριστή της Λαϊκής τράπεζας Κύπρου κατά τη διάρκεια της περιόδου της τραπεζικής κρίσης.

Στην Ελλάδα, ο κος Franck ήταν Σύμβουλος Στρατηγικής & Αναδιάρθρωσης του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), συνεργάστηκε με το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) κατά την εξαγορά και απορρόφηση της Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδα (ΑΤΕ) και τη δημιουργία του νέου Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. Επίσης, συνεργάστηκε με την Ομοσπονδιακή Εταιρεία Ασφάλισης Καταθέσεων (FDIC) των ΗΠΑ, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού και την Τρόικα προκειμένου να εξετάσει ειδικές περιπτώσεις αναδιάρθρωσης τραπεζών.

Από το 2006 έως το 2009 εργάστηκε στην BNP Paribas στο τμήμα των προβληματικών δανείων και ειδικών περιπτώσεων. Προηγουμένως είχε εργαστεί για 10 χρόνια στην Morgan Stanley στους τομείς Κεφαλαίων και Πιστώσεων, καθώς και σε έρευνα Ειδικών Περιπτώσεων. Τέλος, υπηρέτησε στο Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ έχοντας στο ενεργητικό του περισσότερες από 2.300 ώρες πτήσης και υπηρέτησε στον Λευκό Οίκο.

Ο κος Franck κατέχει Master of Science (MSc) στη Διαχείριση Τεχνολογίας από το Sloan School of Management, του MIT, των ΗΠΑ και MSc στην Επιχειρησιακή Έρευνα, από την Ναυτική Μεταπτυχιακή Σχολή των ΗΠΑ. Κατέχει επίσης πτυχίο Bachelor of Science Μηχανολόγου Μηχανικού από το Πανεπιστήμιο Cornell, των ΗΠΑ.
Μη Εκτελεστικό Μέλος
Ο κος Χριστόφορος Στράτος διαθέτει περισσότερα από είκοσι πέντε (25) χρόνια διεθνή τραπεζική και χρηματοοικονομική εμπειρία κατέχοντας ανώτερες και ανώτατες διοικητικές θέσεις σε τραπεζικά ιδρύματα στο Λονδίνο, το Παρίσι και τη Μαδρίτη, με εξειδίκευση στις εταιρικές χρηματοδοτήσεις, στα δομημένα προϊόντα και στη διαχείριση κεφαλαίων. Διορίστηκε Μη Εκτελεστικό Μέλος του Γενικού Συμβουλίου του ΤΧΣ το Νοέμβριο του 2014.

Είναι σύμβουλος επιχειρήσεων σε χρηματοοικονομικά θέματα και θέματα εταιρικής στρατηγικής ανάπτυξης. Διετέλεσε Ειδικός Σύμβουλος στον Γενικό Διευθυντή Εταιρικών Δανειοδοτήσεων της ισπανικής τράπεζας Banco Bilbao Vizcaya Argentaria, S.A. (BBVA), εστιάζοντας στην αναδιοργάνωση της διεύθυνσης και ενός δανειακού χαρτοφυλακίου αξίας €60 δισ.

Υπήρξε επίσης εταίρος και Μέλος του Δ.Σ. στην Santander Infrastructure Capital Management Ltd, εταιρείας Χαρτοφυλακίου Επενδύσεων με επενδύσεις σε έργα υποδομών στην Ευρώπη και τη Λατινική Αμερική και Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος της Aguas Nuevas, ιδιωτική εταιρεία ύδρευσης στη Χιλή.

Ένα μεγάλο διάστημα της καριέρας του, από το 1989 έως το 2007, εργάστηκε στις Banque Indosuez/Calyon/Credit Agricole στους τομείς της εταιρικής και επενδυτικής τραπεζικής σε διάφορες ανώτερες και ανώτατες διευθυντικές θέσεις, ως Διευθύνων Σύμβουλος στη Μονάδα Διαρθρωμένων Χρηματοδοτήσεων. Διετέλεσε επίσης μέλος πιστωτικών και επενδυτικών επιτροπών και Επικεφαλής της Διεύθυνσης Χρηματοδότησης Μεγάλων Υποδομών, όπου ανέπτυξε επιχειρηματικά σχέδια και στρατηγικές διαχείρισης κινδύνου για νέα προϊόντα, ενώ παράλληλα ηγήθηκε της οργάνωσης πολλών κοινοπρακτικών δανείων μεγάλης κλίμακας καθώς και αναδιαρθρώσεων δανείων.

Ο κος Στράτος είναι κάτοχος πτυχίου Master στη Διοίκηση Επιχειρήσεων (ΜΒΑ) από το INSEAD, Fontainebleau, της Γαλλίας, καθώς και Bachelor of Science (BSc) στη Βιομηχανική Μηχανική από το Πανεπιστήμιο Lehigh, Pennsylvania, των ΗΠΑ.
Μη Εκτελεστικό Μέλος
Ο κος Jón Sigurgeirsson είναι Διευθυντής της Γενικής Γραμματείας και Διεθνών Σχέσεων της Κεντρικής Τράπεζας της Ισλανδίας και Πρόεδρος της Εταιρίας Συμμετοχών της Κεντρικής Τράπεζας.

Πριν από την ανάληψη των τωρινών καθηκόντων του στην Κεντρική Τράπεζα της Ισλανδίας κατείχε, για περισσότερο από δεκαπέντε χρόνια, διάφορες διευθυντικές θέσεις ως Οικονομολόγος, Αναπληρωτής Διευθυντής και Διευθυντής του Διεθνούς Τμήματος στους τομείς της διαχείρισης χρέους, διαχείρισης αποθεματικών συναλλάγματος και του εξωτερικού χρέους της Δημοκρατίας της Ισλανδίας, καθώς και των Διεθνών Σχέσεων.

Από τον Ιανουάριο του 2015 ο κ. Sigurgeirsson είναι, επίσης, μέλος της Task Force για την άρση των ελέγχων κεφαλαίου στην Ισλανδία.

Κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας του στο χρηματοοικονομικό τομέα, έχει διατελέσει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο βοηθός Εκτελεστικού Διευθυντή από το 2000 έως το 2002 και Αναπληρωτής Εκτελεστικός Διευθυντής και Πρόεδρος των Σκανδιναβικών και Βαλτικών χωρών, από το 2005 έως το 2008.

Ο κ. Sigurgeirsson κατέχει Cand Oecon Degree από τη Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας του Πανεπιστημίου της Ισλανδίας.
Μη Εκτελεστικό Μέλος
Ο κος Maetze διαθέτει τριακονταετή εμπειρία στον τραπεζικό κλάδο έχοντας διατελέσει στέλεχος σε ανώτερες διοικητικές θέσεις στην Commerzbank, Dresdner Bank και στην HypoVereinsbank (νυν UniCredit Bank AG) στη Γερμανία και τη Σιγκαπούρη. Έχει αποδεδειγμένη εμπειρία σε Χρηματοπιστωτικά Ιδρύματα, ενεργή συμμετοχή στις δύο (2) μεγαλύτερες συγχωνεύσεις τραπεζών στη Γερμανία, επέβλεψε διάφορους επιχειρηματικούς μετασχηματισμούς, την ανάπτυξη και εφαρμογή επιτυχημένης στρατηγικής σε επιχειρηματικές μονάδες κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης αλλά και μετά την ολοκλήρωση των συγχωνεύσεων.

Από το 2007 έως το 2015 διετέλεσε μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Commerzbank με αρμοδιότητες που συμπεριλάμβαναν και τον τομέα των Χρηματοπιστωτικών Ιδρυμάτων της Commerzbank παγκοσμίως. Διετέλεσε επίσης Επικεφαλής του τομέα χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων της Dresdner Bank σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ο κος Maetze ήταν και είναι μέλος σε διάφορα Διοικητικά Συμβούλια τραπεζών, χρηματοοικονομικών εταιρειών, εταιρειών πληροφορικής που εξειδικεύονται στις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες (Financial Technology), καθώς και σε πολιτιστικά ιδρύματα.

Ο κος Maetze κατέχει Bachelor of Science (BSc.) από τη Σχολή Οικονομικών Επιστημών & Διοίκησης της Φρανκφούρτης και συμμετείχε σε διάφορα προγράμματα διοίκησης στο Harvard Business School, στο Institut Européen d'Administration des Affaires (INSEAD), στο International Institute for Management Development (IMD), στη Σχολή Διοίκησης του St. Gallen, καθώς και στο Baden-Badener Unternehmergespräche (BBUG).

Μη Εκτελεστικό Μέλος
H Δρ. Dagmar Valcárcel είναι Διευθύνουσα Σύμβουλος, Επικεφαλής του τομέα Στρατηγικής Εξυγίανσης των Ασφαλιστικών Εργασιών της Barclays Non-core, του τμήματος από-επενδύσεων της Barclays Bank PLC. Με έδρα την Ισπανία, ηγείται της από-επένδυσης του κλάδου ασφαλειών ζωής της Barclays που διαθέτει στη Δυτική Ευρώπη.

Πριν από την ανάληψη του σημερινού της ρόλου, η Δρ. Valcárcel κατείχε τη θέση του General Counsel Δυτικής Ευρώπης, αρμόδια για τη διαχείριση κινδύνων και τη νομική υποστήριξη στους τομείς της Λιανικής & Επιχειρηματικής Τραπεζικής, της Διαχείρισης Περιουσίας & Επενδύσεων, καθώς και των τομέων Εταιρικής & Επενδυτικής Τραπεζικής της Barclays στην Ηπειρωτική Ευρώπη.

Εντάχθηκε στην Barclays στην Ελβετία το 2010 προερχόμενη από την Terra Firma Capital Partners με έδρα την Αγγλία, όπου ήταν Διευθύντρια των «Νομικών, φορολογικών & Structuring» υπηρεσιών. Πριν από την Terra Firma, εργάστηκε στη Freshfields Bruckhaus Deringer στην Αγγλία και τη Γερμανία, στην Clyde & Co στην Αγγλία και στην General & Cologne Re στη Γερμανία.

Είναι Πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Barclays «Vida y Pensiones Compañia de Seguros, S.A.U» με έδρα τη Μαδρίτη, Ισπανία και μέλος του Εποπτικού Συμβουλίου της amedes Holding GmbH, με έδρα το Αμβούργο, Γερμανία.

Η Δρ. Valcárcel είναι κάτοχος διδακτορικού διπλώματος Νομικής από το Rheinische Friedrich-Wilhelms-Universiät της Βόννης, Γερμανία με άδεια άσκησης δικηγορικού επαγγέλματος στην Αγγλία, την Ουαλία, τη Γερμανία και την Ισπανία. Τέλος είναι Πρόσεδρο Μέλος (Fellow) του Studienstiftung des deutschen Volkes και μιλά γερμανικά, ισπανικά, αγγλικά και γαλλικά.

Μη Εκτελεστικό Μέλος
Ο κ. Radovan Jelasity είναι Διευθύνων Σύμβουλος και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Erste Bank στη Βουδαπέστη, Ουγγαρία. Επανέφερε την εν λόγω τράπεζα σε κερδοφορία, ενσωμάτωσε πολλές θυγατρικές στη μητρική τράπεζα και εξυγίανε το δανειακό της χαρτοφυλάκιο των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων σε μονοψήφιο αριθμό. Επιπροσθέτως, ολοκλήρωσε με επιτυχία διάφορες εξαγορές και εφάρμοσε μια νέα συνολική επιχειρηματική στρατηγική για την τράπεζα.

Ο κ. Jelasity υπηρέτησε ως Διοικητής της Εθνικής Τράπεζας της Σερβίας από το 2004 έως και το 2010 και Αναπληρωτής Διοικητής από το 2000 έως το 2003. Διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην ενοποίηση του τραπεζικού και ασφαλιστικού τομέα της Σερβίας ενισχύοντας το ρυθμιστικό και εποπτικό πλαίσιο λειτουργίας και εκπροσώπησε τη Σερβία σε σημαντικές διαπραγματεύσεις με διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Ως Αναπληρωτής Διοικητής ήταν μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού Τραπεζικής Αποκατάστασης, όπου βοήθησε στην αναδιοργάνωση του τραπεζικού συστήματος και στην ιδιωτικοποίηση πολλών μεγάλων τραπεζών.

Προηγουμένως, ο κ. Jelasity εργάστηκε στην McKinsey & Company στην Φρανκφούρτη, με επίκεντρο έργα του τραπεζικού τομέα στη Γερμανία, την Πολωνία και τη Βουλγαρία. Ξεκίνησε την τραπεζική του καριέρα το 1995 στην Deutsche Bank στην Φρανκφούρτη, όπου εργάστηκε για τέσσερα χρόνια ως Περιφερειακός Διευθυντής υπεύθυνος για την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη.

Ο κ. Jelasity είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ουγγρικής Ένωσης Τραπεζών, κάτοχος πτυχίου Master of Business Administration (MBA) στα οικονομικά από το Πανεπιστήμιο του Illinois, Σικάγο, ΗΠΑ, καθώς και Bachelor of Science (BSc) στο Marketing από το Πανεπιστήμιο του Βελιγραδίου, Γιουγκοσλαβία.

Μη Εκτελεστικό Μέλος, Oρισμένος από την Τράπεζα της Ελλάδος
Ο κος Βασίλειος Σπηλιωτόπουλος, είναι Επικεφαλής του Τμήματος Εφαρμογής Νομισματικής Πολιτικής της Διεύθυνσης Χρηματοοικονομικών Δραστηριοτήτων της Τράπεζας της Ελλάδος, στην οποία εργάζεται από το 2000.

Εξειδικεύεται στον τομέα της νομισματικής πολιτικής, ενώ τα τελευταία χρόνια ασχολήθηκε ενεργά με την ανάλυση της ρευστότητας και των χρηματοδοτικών αναγκών των ελληνικών τραπεζών. Διαθέτει επίσης εμπειρία στους τομείς της διαχείρισης χρηματοοικονομικών κινδύνων και της διαχείρισης κρίσεων.

Από το 2003 εκπροσωπεί την Τράπεζα της Ελλάδος σε ομάδες εργασίας και επιτροπές του Ευρωσυστήματος. Πριν την ένταξή του στο δυναμικό της Τράπεζας της Ελλάδος εργάσθηκε σε ελληνικές τράπεζες στους τομείς της επιχειρηματικής τραπεζικής και των αμοιβαίων κεφαλαίων.

Ο κος Σπηλιωτόπουλος είναι απόφοιτος του Τμήματος Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Αθηνών και κάτοχος ΜΒΑ από το Πανεπιστήμιο Newcastle upon Tyne, στην Αγγλία.
Μη Εκτελεστικό Μέλος, Εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών
Η κα. Μαρίκα Φραγκάκη έχει πολυετή εργασιακή εμπειρία στον χρηματοοικονομικό τομέα. To 1978 διορίστηκε στη Διεύθυνση Μελετών και Προγραμματισμού (ΔΙΜΕΠ) της Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδος (ΑΤΕ). Λόγω της ενασχόλησής της με προενταξιακά ζητήματα του αγροτικού τομέα, υπηρέτησε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στη Γενική Διεύθυνση Γεωργίας, ως αποσπασμένη της ΑΤΕ.

Το 1984 ανέλαβε την ευθύνη του Τμήματος Προβλέψεων της ΔΙΜΕΠ, ενώ το 1989 αποσπάσθηκε στην Υπηρεσία Ιδιωτικοποιήσεων του Γραφείου Διοικήσεως της ΑΤΕ, όπου παρέμεινε έως το 1993.

Από το 1993 έως το 2010 διετέλεσε Υπεύθυνη Εκκαθαρίσεων στην Εθνική Κεφαλαίου Α.Ε., εταιρία του ομίλου της Εθνικής Τραπέζης της Ελλάδος, με αρμοδιότητα σε θέματα λειτουργίας και πώλησης των επιχειρήσεων που είχαν υπαχθεί σε καθεστώς αναδιάρθρωσης ή /και εκκαθάρισης. Από το 2015 έως το 2017 διετέλεσε επίσης, κατόπιν απόφασης του υπουργού Οικονομικών, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Alpha Bank ως εκπρόσωπος του Ελληνικού Δημοσίου (Ν. 3723/2008).

Σήμερα εργάζεται ως ανεξάρτητη ερευνήτρια, με έμφαση στα Μακροοικονομικά και στα Χρηματοοικονομικά, τομείς στους οποίους έχει πλούσια συγγραφική δραστηριότητα.

Η κα. Φραγκάκη είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου Νίκος Πουλαντζάς, καθώς και της Συντονιστικής Επιτροπής της Ομάδας Ευρωπαίων Οικονομολόγων (EuroMemo Group).

Είναι κάτοχος πτυχίου Οικονομικών (BSc in Economics) του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, London School of Economics (LSE), Ηνωμένο Βασίλειο και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στα Οικονομικά της Ανάπτυξης (MA in Development Economics) του Πανεπιστημίου Sussex, Ηνωμένο Βασίλειο.

Μέλη – Θητεία

Το Γενικό Συμβούλιο αποτελείται από εννέα (9) μη εκτελεστικά μέλη. Επτά (7) εκ των μελών του, συμπεριλαμβανομένου του Προέδρου του, επιλέγονται μεταξύ προσώπων με διεθνή εμπειρία σε τραπεζικά θέματα. Τις θέσεις των υπολοίπων μελών του Γενικού Συμβουλίου συμπληρώνουν ένας εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών και ένα πρόσωπο που ορίζεται από την Τράπεζα της Ελλάδος.

Τα μέλη του Γενικού Συμβουλίου επιλέγονται, ύστερα από δημόσια πρόσκληση ενδιαφέροντος, από την Επιτροπή Επιλογής (άρθρο 4Α του ν.3864/2010) και διορίζονται με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών. Η θητεία τους, δεν μπορεί να υπερβαίνει τη διάρκεια του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) -παράγραφος 6 του άρθρου 2 του ν. 3864/2010 όπως έχει τροποποιηθεί. Σε περίπτωση κένωσης θέσεως μέλους του Γενικού Συμβουλίου, η θέση πληρούται εντός προθεσμίας εξήντα (60) ημερών, η οποία δύναται να παραταθεί για ακόμα τριάντα (30) ημέρες εφόσον τούτο κριθεί απαραίτητο, δια του διορισμού νέου μέλους, σύμφωνα με τη διαδικασία που περιγράφεται στο προαναφερθέν 4Α άρθρο, μέχρις εξαντλήσεως της θητείας του αποχωρήσαντος μέλους. Εξαιρουμένου του εκπροσώπου, στο Γενικό Συμβούλιο, του Υπουργείου Οικονομικών, καθώς και του μέλους που έχει οριστεί από την Τράπεζα της Ελλάδος, για το διορισμό και την ανανέωση της θητείας των μελών του Γενικού Συμβουλίου καθώς και για την αμοιβή τους απαιτείται η σύμφωνη γνώμη του Euro Working Group.

Αρμοδιότητες

Το Γενικό Συμβούλιο αποφασίζει με δική του πρωτοβουλία ή κατόπιν εισήγησης της Εκτελεστικής Επιτροπής για τα θέματα που προβλέπονται παρακάτω και είναι αρμόδιο για τον έλεγχο της ορθής λειτουργίας και της εκπλήρωσης του σκοπού του ΤΧΣ.

Ειδικότερα, το Γενικό Συμβούλιο:
 1. Ενημερώνεται από την Εκτελεστική Επιτροπή για τη δράση της και ελέγχει τη συμμόρφωση αυτής στις διατάξεις του παρόντος νόμου και ιδίως στις αρχές που κατοχυρώνονται στο άρθρο 2 του ν. 3864/2010 όπως αυτός έχει τροποποιηθεί.
 2. Αποφασίζει για τα θέματα σχετικά με την παροχή κεφαλαιακής ενίσχυσης, την άσκηση των δικαιωμάτων ψήφου και τη διάθεση της συμμετοχής του ΤΧΣ.
 3. Εγκρίνει την πολιτική, τους Εσωτερικούς Κανόνες και Οργανωτική Δομή που εφαρμόζονται για τη διοίκηση και τη λειτουργία του ΤΧΣ, συμπεριλαμβανομένου και του Κώδικα Δεοντολογίας των μελών του Γενικού Συμβουλίου, την πολιτική σύγκρουσης συμφερόντων, την πολιτική για τα συνδεδεμένα πρόσωπα και την πολιτική για την Προνομιακή Πληροφόρηση.
 4. Εγκρίνει το διορισμό των ανώτατων στελεχών του ΤΧΣ, συμπεριλαμβανομένων, μεταξύ άλλων, του Διευθυντή Εσωτερικής Επιθεώρησης, του Διευθυντή Διαχείρισης Κινδύνων, του Διευθυντή Διαχείρισης Επενδύσεων, του Διευθυντή Οικονομικών Υπηρεσιών και του Διευθυντή Νομικής Υπηρεσίας.
 5. Εγκρίνει τους γενικούς όρους και προϋποθέσεις απασχόλησης του προσωπικού του ΤΧΣ, συμπεριλαμβανομένης της πολιτικής αποδοχών. Η πολιτική αποδοχών πρέπει να είναι ανταγωνιστική, με τρόπο ώστε να προσελκύει και να επιτρέπει την παραμονή στις θέσεις εργασίας στελεχών υψηλών προσόντων και εμπειρίας. Κατά την έγκριση της πολιτικής αποδοχών, το Γενικό Συμβούλιο λαμβάνει υπόψη του τα επίπεδα αποδοχών στελεχών με όμοια προσόντα στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.
 6. Εγκρίνει τον ετήσιο προϋπολογισμό του ΤΧΣ.
 7. Εγκρίνει την ετήσια έκθεση και άλλες επίσημες εκθέσεις και τις λογιστικές καταστάσεις του ΤΧΣ.
 8. Εγκρίνει το διορισμό εξωτερικών ελεγκτών του ΤΧΣ.
 9. Εγκρίνει τη σύσταση ενός ή περισσοτέρων συμβουλευτικών οργάνων, καθορίζει τους όρους και προϋποθέσεις διορισμού των μελών τους και καθορίζει τους όρους αναφοράς των εν λόγω οργάνων.
 10. Συγκροτεί μία ή περισσότερες επιτροπές αποτελούμενες από μέλη του Γενικού Συμβουλίου και/ή άλλα πρόσωπα και καθορίζει τις αρμοδιότητές τους.
 11. Εγκρίνει τον Εσωτερικό Κανονισμό Λειτουργίας του Γενικού Συμβουλίου και τον Κανονισμό Προμηθειών αγαθών και υπηρεσιών, για κάθε προμήθεια εμπίπτουσα στις διατάξεις των άρθρων 23 παράγραφος 2 περίπτωση Ια και παρ. 4 του ν. 4281/2014, κατ εξαίρεση από τις διατάξεις και τους κανόνες περί προμηθειών του ανωτέρω νόμου.
 12. Λαμβάνει οποιαδήποτε άλλη απόφαση και ασκεί οποιαδήποτε άλλη εξουσία ή αρμοδιότητα που προβλέπεται από τον παρόντα νόμο ή την κείμενη νομοθεσία ότι ασκείται από το Γενικό Συμβούλιο.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος είναι υπεύθυνος έναντι του Γενικού Συμβουλίου για την εκτέλεση των αποφάσεων του και για τον έλεγχο της διοίκησης και των πράξεων του Ταμείου. Ο Διευθύνων Σύμβουλος ή σε περίπτωση απουσίας του το μέλος που τον αναπληρώνει ενημερώνει το Γενικό Συμβούλιο, όσο συχνά απαιτείται από αυτό και κατ’ ελάχιστο δέκα (10) φορές ετησίως.

Συνεδριάσεις

Το Γενικό Συμβούλιο συνέρχεται όσο συχνά απαιτούν οι εργασίες του Ταμείου, σε κάθε δε περίπτωση δέκα φορές κατ ημερολογιακό έτος. Οι συνεδριάσεις του Γενικού Συμβουλίου συγκαλούνται από τον Πρόεδρο, ο οποίος και προεδρεύει σε αυτές. Σε περίπτωση απουσίας του Προέδρου, οι συνεδριάσεις συγκαλούνται από ένα από τα άλλα μέλη του Γενικού Συμβουλίου, εκτός του εκπροσώπου του Υπουργείου Οικονομικών και εκτός του προσώπου που ορίζεται από την Τράπεζα της Ελλάδος.

Το Γενικό Συμβούλιο τελεί σε απαρτία όταν είναι παρόντα τουλάχιστον πέντε (5) μέλη του. Κάθε μέλος του Γενικού Συμβουλίου έχει μία ψήφο. Εκτός εάν ορίζεται διαφορετικά στον παρόντα νόμο, οι αποφάσεις του Γενικού Συμβουλίου λαμβάνονται με την πλειοψηφία των παρόντων μελών.
Σε περίπτωση ισοψηφίας, η ψήφος του προεδρεύοντα υπερισχύει.

Αμοιβές

Οι αµοιβές και αποζηµιώσεις των µελών του Γενικού Συμβουλίου:
 • Καθορίζονται με απόφαση της Επιτροπής Επιλογής και ορίζονται στις εκάστοτε αποφάσεις διορισμού τους και δημοσιεύονται στην ετήσια έκθεση του ΤΧΣ.
 • Ορίζονται με τρόπο ώστε να καθίσταται δυνατή η πρόσληψη και διατήρηση στις θέσεις τους, προσώπων με εξειδικευμένα προσόντα και επαγγελματική εμπειρία.
 • Δεν αποτελούν συνάρτηση των κερδών ή εσόδων του ΤΧΣ.