Πώς αποφασίζουμε
Πώς αποφασίζουμε
Το Ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) ιδρύθηκε το 2010 (με το Νόμο 3864/2010), ως νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου, το οποίο δεν ανήκει στο δημόσιο τομέα. Διαθέτει διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια, λειτουργεί αμιγώς κατά τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας και διέπεται από τις διατάξεις του ιδρυτικού νόμου όπως ισχύει.
Σκοπός του ΤΧΣ είναι η συνεισφορά στη διατήρηση της σταθερότητας του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, προς χάριν του δημοσίου συμφέροντος. Ο πρώτος και πιο σημαντικός κανόνας για την επίτευξη αυτού του στόχου είναι η διαφάνεια και ο σεβασμός των νόμων. Το Ταμείο συμμορφώνεται με τις υποχρεώσεις του που απορρέουν από ή συνδέονται με την Κύρια Σύμβαση Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης (Master Financial Facility Agreement) της 15.3.2012, προσχέδιο της οποίας κυρώθηκε με το ν. 4060/2012 και τη Σύμβαση Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης (Financial Facility Agreement) της 19.8.2015, το σχέδιο της οποίας κυρώθηκε με το ν. 4336/2015 και εξουσιοδοτείται να προβαίνει σε κάθε αναγκαία ενέργεια για τη συμμόρφωση με αυτές και την πλήρη εφαρμογή τους.
Οι αποφάσεις που λαμβάνει το Ταμείο κατά καιρούς, εμπίπτουν σε διαφορετικά τμήματα, ανάλογα με τη φύση της σχετικής απόφασης.
Οι αποφάσεις του Γενικού Συμβουλίου
Το Γενικό Συμβούλιο αποφασίζει με δική του πρωτοβουλία ή κατόπιν εισήγησης της Εκτελεστικής Επιτροπής για τα θέματα που προβλέπονται παρακάτω και είναι αρμόδιο για τον έλεγχο της ορθής λειτουργίας και της εκπλήρωσης των σκοπών του Ταμείου. Ειδικότερα τα καθήκοντα του Γενικού Συμβουλίου είναι:
- Ενημερώνεται για τη δράση της Εκτελεστικής Επιτροπής και ελέγχει τη συμμόρφωση αυτής στις διατάξεις του ιδρυτικού νόμου και ιδίως στις αρχές που κατοχυρώνονται στο Άρθρο 2 του ν. 3964/2010, όπως τροποποιήθηκε.
- Αποφασίζει για τα θέματα σχετικά με την παροχή κεφαλαιακής ενίσχυσης, την άσκηση των δικαιωμάτων ψήφου και τη διάθεση της συμμετοχής του Ταμείου.
- Εγκρίνει τη γενική πολιτική, το καταστατικό, τους Εσωτερικούς Κανόνες και την Οργανωτική Δομή (Ε.Κ.Ο.Δ.) που εφαρμόζονται για τη διοίκηση και τη λειτουργία του Ταμείου, συμπεριλαμβανομένου και του Κώδικα Δεοντολογίας των μελών του Γενικού Συμβουλίου, την πολιτική για τις συγκρούσεις συμφερόντων και συναλλαγών. Για την προνομιακή πληροφόρηση και την πολιτική για τα προστατευτικά φράγματα στις πληροφορίες.
- Εγκρίνει το διορισμό των ανώτατων στελεχών του ΤΧΣ, συμπεριλαμβανομένων, μεταξύ άλλων, του Διευθυντή Οικονομικών Υπηρεσιών, του Διευθυντή Νομικής Υπηρεσίας, του Διευθυντή Διαχείρισης Κινδύνων, του Διευθυντή Επενδύσεων κσι Στρατηγικής, του Διευθυντή Διαχείρισης Χαρτοφυλακίου, της Επικεφαλής Εσωτερικού Ελέγχου, και της Επικεφαλής Ανθρώπινου Δυναμικού, καθώς και του Εκπροσώπου του ΤΧΣ στα Διοικητικά Συμβούλια των τραπεζών.
- Εγκρίνει τους γενικούς όρους και προϋποθέσεις απασχόλησης του προσωπικού του Ταμείου, συμπεριλαμβανομένης της πολιτικής αποδοχών, η οποία πρέπει να είναι ανταγωνιστική, ώστε να προσελκύει και να επιτρέπει την παραμονή στις θέσεις εργασίας στελεχών υψηλών προσόντων και εμπειρίας. Κατά την έγκριση της πολιτικής αποδοχών, το Γενικό Συμβούλιο λαμβάνει υπόψη του τα επίπεδα αποδοχών στελεχών με όμοια προσόντα στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.
- Εγκρίνει τον ετήσιο προϋπολογισμό του ΤΧΣ, την ετήσια έκθεση και άλλες επίσημες εκθέσεις ως και τις λογιστικές καταστάσεις του ΤΧΣ, και το διορισμό εξωτερικών ελεγκτών του Ταμείου.
- Συγκροτεί μία ή περισσότερες επιτροπές αποτελούμενες από μέλη του Γενικού Συμβουλίου και/ή άλλα πρόσωπα, και καθορίζει τις αρμοδιότητές τους.
- Εγκρίνει τον Εσωτερικό Κανονισμό Λειτουργίας του Γενικού Συμβουλίου και τον Κανονισμό Προμηθειών αγαθών και υπηρεσιών του ΤΧΣ, για κάθε προμήθεια εμπίπτουσα στις διατάξεις των άρθρων 23 παράγραφος 2 περίπτωση Ια και παρ. 4 του ν. 4281/2014, κατ εξαίρεση από τις διατάξεις και τους κανόνες περί προμηθειών του ανωτέρω νόμου.
- Λαμβάνει οποιαδήποτε άλλη απόφαση και ασκεί οποιαδήποτε άλλη εξουσία ή αρμοδιότητα που προβλέπεται από τον ιδρυτικό νόμο ή την κείμενη νομοθεσία ότι ασκείται από το Γενικό Συμβούλιο.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος είναι υπεύθυνος έναντι του Γενικού Συμβουλίου για την εκτέλεση των αποφάσεων του και για τον έλεγχο της διοίκησης και των πράξεων του Ταμείου. Ο Διευθύνων Σύμβουλος ή σε περίπτωση απουσίας του, το μέλος που τον αναπληρώνει ενημερώνει το Γενικό Συμβούλιο, όσο συχνά απαιτείται από αυτό και κατ’ ελάχιστο δέκα (10) φορές ετησίως.
Οι αποφάσεις της Εκτελεστικής Επιτροπής
- Εισηγείται στο Γενικό Συμβούλιο για τα θέματα της αρμοδιότητάς του (άρθρο 4 παράγραφος 9 του ν. 3864/2010).
- Εκτελεί τις αποφάσεις του Γενικού Συμβουλίου που λαμβάνονται με ή χωρίς εισήγηση της Εκτελεστικής Επιτροπής.
- Προβαίνει σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για τη διοίκηση ή τη λειτουργία του Ταμείου συμπεριλαμβανομένων των δυνάμει του άρθρου 2 εξουσιών και αρμοδιοτήτων του για την ανάθεση συμβάσεων για την προμήθεια αγαθών και υπηρεσιών, την ανάληψη συμβατικών υποχρεώσεων επ’ ονόματι του Ταμείου, το διορισμό των μελών του προσωπικού και των συμβούλων του Ταμείου και γενικότερα την εκπροσώπηση του.
- Αναθέτει οποιαδήποτε εκ των εξουσιών ή αρμοδιοτήτων της σε οποιοδήποτε από τα μέλη της ή σε στελέχη του Ταμείου, σύμφωνα με τους γενικότερους όρους και προϋποθέσεις που έχουν εγκριθεί από το Γενικό Συμβούλιο, λαμβάνοντας υπόψη την αποφυγή συγκρούσεων συμφερόντων, υπό την προϋπόθεση ότι ο/η Διευθύνων Σύμβουλος ασκεί πρωτίστως τις εξουσίες του σύμφωνα με τα οριζόμενα στον Νόμο του ΤΧΣ. Η Εκτελεστική Επιτροπή ορίζει ομάδα για την υποβοήθηση του έργου του μέλους της Εκτελεστικής Επιτροπής που είναι υπεύθυνο για την διευκόλυνση της διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
- Ασκεί κάθε άλλη εξουσία και αρμοδιότητα που προβλέπεται στον ισχύων νόμο του ΤΧΣ.
- Εκπροσωπεί δικαστικά και εξώδικα το Ταμείο και δεσμεύει αυτό έναντι τρίτων.
- Ασκεί οποιαδήποτε άλλη αρμοδιότητα που δεν απονέμεται ρητά στο Γενικό Συμβούλιο.
Όλες οι εξουσίες, δυνάμει του ισχύωντα νόμου του ΤΧΣ ή οποιουδήποτε άλλου νόμου, οι οποίες έχουν ανατεθεί στο Ταμείο, θεωρούνται ότι έχουν ανατεθεί στην Εκτελεστική Επιτροπή, εκτός αν προορίζονται ρητά για το Γενικό Συμβούλιο.