Hellenic Financial Stability FundHellenic Financial Stability FundHellenic Financial Stability Fund

Τραπεζική Διακυβέρνηση

Τραπεζική Διακυβέρνηση

Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), ως στρατηγικός μέτοχος των τεσσάρων συστημικών τραπεζών στην Ελλάδα, είχε ανέκαθεν ως στόχο να προωθήσει και, όπου απαιτείτο, να εισάγει μεταρρυθμίσεις με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες στο τομέα της Εταιρικής Διακυβέρνησης.
Ο ως άνω στρατηγικός στόχος της αποστολής του ΤΧΣ, για τη βελτίωση του πλαισίου Εταιρικής Διακυβέρνησης και της λειτουργίας των Διοικητικών Συμβουλίων των ελληνικών συστημικών τραπεζών, υλοποιείται σε συνεργασία με τις τράπεζες, αυξάνοντας με αυτόν τον τρόπο την ευαισθητοποίηση για τα συστημικά ζητήματα και την καθιέρωση μιας κατάλληλης, διαφανούς και υπεύθυνης «Κουλτούρας Διακυβέρνησης».
Η έμφαση στην αποτελεσματική Διακυβέρνηση, με Διαφάνεια και Λογοδοσία, δύο από τις έξι Αρχές Υπεύθυνης Τραπεζικής των Ηνωμένων Εθνών (UNEP-FI’s Principles for Responsible Banking), συνέβαλε καθοριστικά στη αρχή μιας νέας εποχής σταθερής ανάπτυξης για τις τράπεζες, δημιουργώντας μακροπρόθεσμη αξία για την οικονομία γενικότερα, τους πελάτες τους, τους υπάλληλους και τους μέτοχους τους, σε συνέχεια της ανακεφαλαιοποίησής τους και των ενεργειών αναδιάρθρωσής τους.
Ιδιαίτερα σημαντική πρωτοβουλία του Ταμείου αποτέλεσε η ανάπτυξη των Αρχών Εταιρικής Διακυβέρνησης (HFSF’s Corporate Governance Objectives & Standards), οι οποίες βασίζονται στις διεθνείς βέλτιστες πρακτικές, ενισχύοντας τη σύνθεση και τη λειτουργία των Διοικητικών Συμβουλίων των τραπεζών, προκειμένου να υποστηρίξουν τις διαδικασίες λήψεων αποφάσεων υψηλού επιπέδου και αξίας, σε σταθερή βάση, και στο ανώτατο επίπεδο ιεραρχίας των τραπεζών.
Επιπλέον, το Ταμείο επανεξετάζει σε συνεχή βάση την εφαρμογή ενός πλαισίου βέλτιστων πρακτικών Διακυβέρνησης, σε συνδυασμό με συγκεκριμένες προτάσεις για περαιτέρω βελτίωση λ.χ. την τοποθέτηση γυναικών στα Διοικητικά Συμβούλια των τραπεζών, στο πλαίσιο της προώθησης της ισότητας των φύλων, βάσει σχετικής νομοθεσίας (Ν. 4706/2020), την αξιολόγηση και επιλογή μελών στα Διοικητικά Συμβούλια με υψηλά προσόντα, την ενίσχυση του πλαισίου αξιολόγησης και καταλληλότητας (ατομικής και συλλογικής) των μελών των Συμβουλίων,
καθώς και την εκπλήρωση των απαιτήσεων των πολιτικών περί εξωτερικής δέσμευσης των στελεχών κλπ., δημιουργώντας μια Κουλτούρα αξιολόγησης, συνεχούς εξέλιξης, συμμόρφωσης και πειθαρχίας, διασφαλίζοντας τις αρχές της Διαφάνειας και Λογοδοσίας προς όφελος όλων των ενδιαφερόμενων μερών.

Δεοντολογία

Το 2018 το ΤΧΣ ανέλαβε την πρωτοβουλία να προτείνει τη σύσταση Επιτροπής Δεοντολογίας και Βιωσιμότητας σε επίπεδο Διοικητικού Συμβουλίου (Board Ethics & Sustainability Committee) στις τέσσερις συστημικές τράπεζες, η οποία θα είναι υπεύθυνη για την εποπτεία της αποτελεσματικής εφαρμογής θεμάτων επιχειρηματικής δεοντολογίας, περιβαλλοντικής και εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, καθώς και βιώσιμης επιχειρηματικότητας. Μέσω αυτής της επιτυχημένης πρωτοβουλίας του Ταμείου τα Διοικητικά Συμβούλια των τραπεζών δύνανται να διασφαλίσουν την τακτική και στοχευμένη παρακολούθηση των εξελίξεων σε θέματα δεοντολογίας και βιωσιμότητας των οργανισμών τους με γνώμονα την βελτιστοποίηση της διαχείρισης των σχετικών κινδύνων.
Έκτοτε, στο πλαίσιο της διαρκούς βελτίωσης των διοικητικών δομών και της αποτελεσματικής παρακολούθησης, αξιολόγησης & ελαχιστοποίησης των σχετικών κινδύνων, το ΤΧΣ υποστηρίζει ενεργά και, προωθεί συστηματικά τη θέσπιση Επιτροπών Δεοντολογίας και Βιωσιμότητας συμπεριλαμβάνοντάς τες ως μέρος των συστάσεων Εταιρικής Διακυβέρνησης προς τις Τράπεζες, καθώς και μέσω παρουσιάσεων και συγκριτικής αναφοράς σε βέλτιστες -εγχώριες & διεθνείς- πρακτικές στα Διοικητικά Συμβούλια των τεσσάρων συστημικών Ελληνικών Τραπεζών. Ήδη, η Εθνική Τράπεζα και η Τράπεζα Πειραιώς έχουν συστήσει Επιτροπής Δεοντολογίας και Βιωσιμότητας σε επίπεδο Διοικητικού Συμβουλίου, ενώ στην Alpha Bank αποφασίστηκε η ενσωμάτωση των σχετικών αρμοδιοτήτων σε υφιστάμενες Επιτροπές του Διοικητικού Συμβουλίου και στην Eurobank είναι επί του παρόντος σε Εκτελεστικό επίπεδο και υπό-εξέταση η ένταξή τους σε επίπεδο Διοικητικού Συμβουλίου.