Hellenic Financial Stability FundHellenic Financial Stability FundHellenic Financial Stability Fund

Πλαίσιο Διαχείρισης Κινδύνων Τραπεζών

Πλαίσιο Διαχείρισης Κινδύνων Τραπεζών​

Η ενδυνάμωση του Πλαισίου Διαχείρισης Κινδύνων (ΠΔΚ) των τραπεζών αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο για την διασφάλιση της χρηματοοικονομικής σταθερότητας δεδομένου ότι, η αποτελεσματική διαχείριση κινδύνων δεν δύναται να υποκατασταθεί από την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου για την αντιστάθμιση τυχόν ζημιών. Η εν λόγω επισήμανση είχε τεθεί από το ΤΧΣ, κατά την πρώτη ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών συστημικών τραπεζών (ΕΣΤ) στο πλαίσιο ανάδειξης της κρισιμότητας της ενδυνάμωσης του εν λόγω πλαισίου, από τις ΕΣΤ.

Το ΤΧΣ εξακολουθεί να παρακολουθεί και να συμβουλεύει, στενά, στην περαιτέρω ενδυνάμωση του Πλαισίου Διαχείρισης Κίνδυνων των τραπεζών, αξιοποιώντας τις σχετικές διατάξεις των Πλαισίων συνεργασίας, σχετικά με τη διακυβέρνηση των τραπεζικών κινδύνων καθώς και την ενδυνάμωση του ρόλου και των αρμοδιοτήτων του Επικεφαλής Διαχείρισης Κινδύνων (CRO) (λ.χ. η συμμετοχή του CRO ως μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής).

Επιπροσθέτως, αξιοποιώντας τη συσσωρευμένη γνώση η οποία αποκτήθηκε μέσω της αναλυτικής επισκόπησης του υλικού που σχετίζεται με τα Συμβούλια και τις Επιτροπές Διαχείρισης Κινδύνων των τραπεζών καθώς και με τις περιοχές οι οποίες, χρήζουν βελτίωσης, σύμφωνα με την επισκόπηση της Εταιρικής Διακυβέρνησης των ΔΣ των τραπεζών, το ΤΧΣ παρείχε αναλυτικές προτάσεις σχετικές – μεταξύ άλλων – με την ενδυνάμωση της κουλτούρας και της διαχείρισης των κινδύνων στις τράπεζες. Επιπλέον, οι προτάσεις του Ταμείου αποσκοπούσαν στη βελτιστοποίηση της λειτουργίας και της αποδοτικότητας των Επιτροπών Κινδύνων των ΔΣ, μέσω της αξιοποίησης έμπειρων, εξειδικευμένων και ανεξάρτητων, μη εκτελεστικών μελών, καθώς και στη βελτίωση της ποιότητας του υλικού των Eπιτροπών.

Το ΤΧΣ ενθαρρύνει επίσης ενεργά πρωτοβουλίες για τις ελληνικές τράπεζες που προωθούν την κεφαλαιακή αποτελεσματικότητα, τον μετριασμό των κινδύνων και τη δημιουργία αξίας για τους μετόχους. Τα τελευταία δύο χρόνια το ΤΧΣ έχει ενταχθεί στην Prime Collateralised Securities, μια μη κερδοσκοπική ανεξάρτητη πρωτοβουλία που προωθεί ασφαλή προϊόντα τιτλοποίησης, τα οποία θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν μια υγιή χρηματοοικονομική ροή πιστώσεων προς την πραγματική οικονομία χωρίς να δημιουργούν συστημικούς κινδύνους για το ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό σύστημα, και έχει επίσης χρηματοδοτήσει ένα Συμπόσιο για τις τιτλοποιήσεις στην ελληνική αγορά σε συνεργασία με την PCS.