Hellenic Financial Stability FundHellenic Financial Stability FundHellenic Financial Stability Fund

Πλαίσιο Διαχείρισης Κινδύνων Τραπεζών

Πλαίσιο Διαχείρισης Κινδύνων Τραπεζών

Η ενδυνάμωση του Πλαισίου Διαχείρισης Κινδύνων (ΠΔΚ) των τραπεζών αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο για την διασφάλιση της χρηματοοικονομικής σταθερότητας δεδομένου ότι, η αποτελεσματική διαχείριση κινδύνων δεν δύναται να υποκατασταθεί από την αύξηση  μετοχικού κεφαλαίου για την αντιστάθμιση τυχόν ζημιών. Η εν λόγω επισήμανση είχε τεθεί από το ΤΧΣ, κατά την πρώτη ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών συστημικών τραπεζών (ΕΣΤ) στο πλαίσιο ανάδειξης της κρισιμότητας της ενδυνάμωσης του εν λόγω πλαισίου, από τις  ΕΣΤ.

Τα σχετικά Πλαίσια Συνεργασίας (RFA) προέβλεπαν τη δημιουργία, για πρώτη φορά, της Στρατηγικής Κινδύνων και Κεφαλαίων (Risk and Capital Strategy) καθώς και των δεικτών και ορίων που προσδιορίζουν τη Διάθεση Ανάληψης Κινδύνων (Risk Appetite) των ελληνικών τραπεζών. Η έγκριση των ανωτέρω – και τυχόν τροποποιήσεων τους – υπόκειται στην διακριτική  ευχέρεια του Ταμείου, τουλάχιστον, σε ετήσια βάση. Ωστόσο, επισημαίνεται ότι, αρκετά πριν ακόμη οι έννοιες αυτές αποτελέσουν σημείο αναφοράς για τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό, το Ταμείο είχε ήδη προωθήσει στις τράπεζες τις απαραίτητες οδηγίες για τη διαμόρφωσή τους. Στο πλαίσιο δημιουργίας ενός βιώσιμου, δυναμικού επιχειρηματικού μοντέλου, η ουσιαστική κατανόηση εκ μέρους των ΕΣΤ της στενής σχέσης μεταξύ των δεικτών και ορίων που προσδιορίζουν τη Διάθεση Ανάληψης Κινδύνων και του επιχειρηματικού σχεδιασμού τους, είναι υψίστης σημασίας.

Το ΤΧΣ εξακολουθεί να επικεντρώνεται, στενά, στην περαιτέρω ενδυνάμωση του ΠΔΚ των τραπεζών, αξιοποιώντας τις σχετικές διατάξεις των Πλαισίων συνεργασίας, σχετικά με τη διακυβέρνηση των τραπεζικών κινδύνων καθώς και την ενδυνάμωση του ρόλου και των αρμοδιοτήτων του Επικεφαλής Διαχείρισης Κινδύνων (CRO) (λ.χ. η συμμετοχή του CRO ως μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής).

Επιπροσθέτως, αξιοποιώντας τη συσσωρευμένη γνώση η οποία αποκτήθηκε μέσω της αναλυτικής επισκόπησης του υλικού που σχετίζεται με τα Συμβούλια και τις Επιτροπές Διαχείρισης Κινδύνων των τραπεζών καθώς και με τις περιοχές οι οποίες, χρήζουν βελτίωσης, σύμφωνα με την δεύτερη επισκόπηση της Εταιρικής Διακυβέρνησης των ΔΣ των τραπεζών, το ΤΧΣ παρείχε αναλυτικές προτάσεις σχετικές – μεταξύ άλλων – με την ενδυνάμωση της κουλτούρας και της διαχείρισης των κινδύνων στις τράπεζες. Επιπλέον, οι προτάσεις του Ταμείου αποσκοπούσαν στη βελτιστοποίηση της λειτουργίας και της αποδοτικότητας των Επιτροπών Κινδύνων των ΔΣ, μέσω της αξιοποίησης έμπειρων, εξειδικευμένων και ανεξάρτητων, μη εκτελεστικών μελών, καθώς και στη βελτίωση της ποιότητας του υλικού των Eπιτροπών.